Rivien välistä

Piraattikirjat tuhoavat kirjailijoiden tienestit

28 % Italiassa myydyistä kirjoista on piraattijulkaisuja.
merirosvolippu

Italian kirjamarkkinoilla ongelmana ovat piraattijulkaisut, joita on 28 prosenttia myydyistä kirjoista. Yli 15-vuotiaista lukijoista jopa 31 prosenttia käyttää laittomia kirjoja, niin perinteisiä, sähköisiä kuin äänikirjoja. Opiskelijoista huikeat 78 prosenttia käyttää laittomia kirjoja. Yliopiston opettajista samaan syyllistyy 49 prosenttia.

Samaan aikaan kun kansalaiset kuluttavat huoletta piraattituotteita, italialaiset kustantamot ovat vaikeuksissa nousevien kustannusten takia. Piraattien kuluttaminen vaikuttaa niin kirjailijoiden tuloihin kuin kustantamoiden mahdollisuuksiin palkata työntekijöitä. Vuonna 2021 laittomien kirjojen käyttäminen aiheutti 771 miljoonan euron vajeen. Elokuussa 2023 voimaan tullut uusi laki suhtautuu piratismiin aiempaa ankarammin.

Kirjapiratismi on ongelma muuallakin. Yhdysvalloissa kustannusala menettää vuosittain n. 300 miljoonaa dollaria piratismin takia. Britanniassa 17 prosenttia kirjoista hankitaan laittomasti. Tutkimusten mukaan piratismiin ei syyllistytä köyhyyden takia: valtaosa piraattikirjoja hankkivista on hyvin toimeentulevia. Kun brittilehti Guardian haastatteli piraattikirjojen harrastajia moni sanoi syyksi, että kirjoja on niin helppo hankkia laittomasti. Jotkut tosin perustelivat, että hankkivat laittomasti vain bestselleristien kuten Lee Childin teoksia. Moni sanoi haluavansa tarkistaa ensin, onko kirja hyvä. Hyvästä kirjasta voi sitten maksaakin.

Piratismi voi lopulta osua fanien omaan nilkkaan: kun kirjailijan myynti laskee liikaa, hänen teoksiaan ei enää julkaista ja fanit jäävät ilman. ■

Kirjoittaja
Laura Honkasalo, kuva Milka Alanen

Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on espoolainen kirjailija, joka asuu neljäsosan vuodesta Kemiönsaarella. Häntä kiinnostaa erityisesti historia, kauhu ja kuvataide. Honkasalo rakastaa lapsia, koiria ja talvea. Kuva: Milka Alanen.