Rivien välistä, Teema: Tekoäly

Äänikirja muuttuu immersiiviseksi ja interaktiiviseksi

Myös vanhojen kirjojen backlistit tulevat kasvamaan.
Äänikirja

Äänikirjat kehittyvät vauhdilla. Into Kustannus, Genelec ja Silencio ovat tuottaneet maailman ensimmäisen immersiivistä eli ympäröivää ääntä sisältävän lastenkirjasarjan. Vuokko Hurmeen kirjoittamasta lastenkirjasarjasta Mitä eläimet sanovat on ilmestynyt kolme teosta, joissa hyödynnetään immersiivistä eli kolmiulotteista ääntä. Immersiivinen ääni vastaa tapaa, jolla äänet kuullaan tosielämässä. Kirjoissa kuuluu esimerkiksi metsän rapinaa ja suhinaa.

Charles MacKesyn menestyskirjan Poika, myyrä, kettu ja hevonen (suom. Juhani Lindholm, Nemo, 2023) englanninkielisessä äänikirjassa on mukana Max Richterin ja Isobel Waller-Bridgen musiikkia.

Tekoälylukijat tuovat äänikirjamarkkinoille uusia mahdollisuuksia varsinkin mitä tulee ns. backlistiin, eli vanhaan tuotantoon. Project Gutenberg on voittoa tavoittelematon hanke, joka julkaisee tekijänoikeusvapaita vanhoja kirjoja. Nyt hankkeen vapaaehtoiset ovat ryhtyneet tuottamaan tekoälyn avulla äänikirjaversioita vanhoista kirjoista. Mukana hankkeessa on MIT ja Microsoft. Tavoitteena on tuottaa 35 000 tuntia ilmaisia äänikirjoja. Tekoäly osaa jopa analysoida Gutenbergistä löytyvät kirjat niin että se voi karsia osuudet, joita äänikirjaan ei kannata sisällyttää, kuten sisällys- ja lähdeluettelot.

Oppikirjat tulevat luultavasti hyödyntämään mixed reality -ulottuvuutta, eli todellisuuden ja virtuaalimaailman sekoitusta.

Tekoälyn lukemien äänikirjojen markkinoille pyrkii eritoten Apple, jonka tavoitteena on muuntaa äänikirjoiksi miljoonia teoksia, joita ei ole vielä saatavilla audio-muodossa. Tiedossa ei ole, mitä Apple aikoo maksaa tekijöille – vai maksavatko tekijät ehkä itse siitä ilosta, että Apple muuttaa teokset äänikirjoiksi.

Aiheesta kirjoittivat Mint ja The Verge.

Kirjoittaja
Laura Honkasalo, kuva Milka Alanen

Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on espoolainen kirjailija, joka asuu neljäsosan vuodesta Kemiönsaarella. Häntä kiinnostaa erityisesti historia, kauhu ja kuvataide. Honkasalo rakastaa lapsia, koiria ja talvea. Kuva: Milka Alanen.