Rivien välistä

Vainajat alkavat lukea äänikirjoja

Tekijänoikeusrajoitukset koskevat äänitallenteita, eivät ihmisen ääntä.

Norjalainen äärioikeistolainen kustantamo aikoo julkaista uusia äänikirjaversioita eri kielillä Nobel-palkitun Knut Hamsunin romaanista Nälkä (1890). Teokset on tarkoitus julkaista Knut Hamsunin itsensä ”lukemina” – luenta tehdään tekoälyllä. Kirjailijan lastenlapset vastustavat hanketta ja vaativat oikeuksia Hamsunin ääneen. Hamsun-keskuksen mukaan ei ole olemassa nauhoituksia, joilla Hamsun lukee omia teoksiaan. Tekoälyääni joudutaan siis rakentamaan muista lähteistä.

Hamsun oli tunnettu natsisympatioistaan. Hän toivotti saksalaiset miehittäjät tervetulleiksi Norjaan ja lahjoitti Nobel-mitalinsa natsijohtaja Joseph Goebbelsille.

Maailmalla vainajien ”lukemia” äänikirjoja on julkaistu jo vuonna 2023. Edward Herrmann oli suosittu näyttelijä, joka esiintyi esimerkiksi elokuvissa Punaiset ja Kairon purppuraruusu. Herrmann oli myös suosittu äänikirjojen lukija. Brittiläinen firma DeepZen on julkaissut tekijänoikeusvapaita teoksia Herrmannin ”lukemina”, perikunnan luvalla. Herrmannin poika Rory Herrmann oli innoissaan siitä, että sai kuulla kuolleen isänsä ”lukemassa” uusia kirjoja.

Yhdysvalloissa on jo useita yrityksiä, joilta voi tilata tekoälyäänitteen kuolleen omaisen puheesta – jos vain omaisen puhetta on nauhoitettu tämän eläessä. Jotkut kouluampumisissa kuolleiden lasten vanhemmat ovat teettäneet kuolleiden lastensa äänistä aselakien kiristämistä vaativia äänitteitä, joissa kuolleet lapset ”vaativat” itse lakien uudistamista.

Tekijänoikeuslait laahaavat vainajan ääni -asiassakin jäljessä tekoälyn kehityksestä. Tekijänoikeusrajoitukset koskevat äänitallenteita, eivät ihmisen ääntä.

Ehkä saamme tulevaisuudessa kotimaisia klassikkoteoksia Tauno Palon tai Elina Salon ”lukemina” äänikirjoina. Tai kuolleet kirjailijat voivat ”lukea” omia teoksiaan. 

Aiheesta uutisoivat SVT ja Kirkus Reviews.■

Kirjoittaja
Laura Honkasalo, kuva Milka Alanen

Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on espoolainen kirjailija, joka asuu neljäsosan vuodesta Kemiönsaarella. Häntä kiinnostaa erityisesti historia, kauhu ja kuvataide. Honkasalo rakastaa lapsia, koiria ja talvea. Kuva: Milka Alanen.