Rivien välistä
Feministirunoilija, dekkaristi ja scifikirjailija on etsintäkuulutettu.
Daria Serenko

Venäjä on etsintäkuuluttanut runoilijan Daria Serenkon. Serenko on vastustanut Ukrainan sotaa ja osoittanut mieltään seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Serenko elää maanpaossa ja kuuluu feministien sodanvastaiseen ryhmittymään Feministi Anti-War Resistanceen. Serenko kommentoi etsinäkuulutusta huumorilla Instagram-tilillään: ”Minut on vaikea löytää, helppo kadottaa ja mahdoton unohtaa.”

Daria Serenko on arvostellut Putinin hallintoa jo ennen Ukrainan sotaa. Venäjä on ollut jo pitkään vaarallinen maa seksuaalivähemmistöille ja etnisiin vähemmistöihin kuuluville naisille. Serenko on aiemmin saanut tappouhkauksia Venäjän äärioikeistolta aktivisminsa takia. Vuonna 2022 hän oli kaksi viikkoa vankilassa julkaistuaan Instagram-postauksen, jossa kannusti taktiseen äänestämiseen.

Serenko valittiin vuonna 2023 BBC:n sadan merkittävimmän naisen listalle. Serenkon teoksia on käännetty ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi, mutta ei suomeksi.

Muita etsintäkuulutettuja kirjailijoita ovat Grigory Chkartishvili, kirjailijanimeltään Boris Akunin.  Chkartishviliä syytetään terrorismiin yllyttämisestä ja valeuutisten levittämisestä. Hän on asunut ulkomailla vuodesta 2014. Chkartishvilin historiallisia dekkareita on saatavilla suomenkielisinä käännöksinä. Listalla on myös suosittu skifikirjailija Dmitry Glukhovsky. Glukhovskyn teoksia on saatavilla englannin- ja saksankielisinä käännöksinä.

Etsintäkuulutettujen listalla on myös toimittajia ja jopa Putinin entinen puheenkirjoittaja Abbas Gallyamov. Toisinajattelijoita uhkaa 15 vuoden vankeusrangaistus.

Aiheesta uutisoivat Aftonbladet, Suhrkamp, RadioFreeEurope ja Reuters.■

Kirjoittaja
Laura Honkasalo, kuva Milka Alanen

Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on espoolainen kirjailija, joka asuu neljäsosan vuodesta Kemiönsaarella. Häntä kiinnostaa erityisesti historia, kauhu ja kuvataide. Honkasalo rakastaa lapsia, koiria ja talvea. Kuva: Milka Alanen.