Rivien välistä

Lukutaito romahtanut Saksassa

saksan lippu

Samoin kuin Suomessa, Saksassa ollaan huolissaan lasten ja nuorten heikkenevästä lukutaidosta. Heikko lukutaito on johtanut kouluarvosanojen putoamiseen esimerkiksi luonnontieteissä. Hyvin menestyvien oppilaiden määrä on tutkimusten mukaan pienentynyt. Jopa neljännes ala-asteikäisistä lukee niin huonosti, ettei tule pärjäämään opinnoissaan myöhemmin.

Koululaisten lukutaitoa mittaavassa kansainvälisessä PIRLS-tutkimuksessa (2021) saksalaislapset saivat 524 pistettä. Suomessa sama luku on 549 ja Ruotsissa 544. Tulokset ovat saaneet saksalaiset poliitikot huolestumaan. Koko liittovaltion käsittävä projekti Nationaler Lesepakt pyrkii parantamaan lasten ja nuorten lukutaitoa.

Brandenburgin osavaltio Saksassa on aloittanut oman kampanjan lukutaidon lisäämiseksi. Brandenburgin opetusministeriö ja Saksan kustantajien ja kirjakauppiaiden yhdistys Börsenverein des Deutschen Buchhandels jakavat kouluille kirjashekkejä. Yhden shekin arvo on sata euroa ja shekkejä jaetaan yhteensä kolmen miljoonan euron arvosta. Shekki pitää käyttää kivijalkakirjakaupassa. Kirjavalinnoista päättävät opettajat.

Aiheesta kirjoittivat Land Brandenburg, Nationaler Lesepakt ja DW.■

Kirjoittaja
Laura Honkasalo, kuva Milka Alanen

Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on espoolainen kirjailija, joka asuu neljäsosan vuodesta Kemiönsaarella. Häntä kiinnostaa erityisesti historia, kauhu ja kuvataide. Honkasalo rakastaa lapsia, koiria ja talvea. Kuva: Milka Alanen.