Rivien välistä

Kirjabisneksen trendit vuonna 2024

Todellisuuspako on vuoden vahva trendi.

Kansainvälisten trendinenien mukaan vaikeassa maailmantilanteessa suureen yleisöön vetoavat kirjat, joissa on lohtua ja toivoa. Cozy crime -genre, eli dekkarit joissa ei tapahdu kauheuksia, jatkavat suosiossa. Todellisuuspako onkin tämän vuoden vahva trendi, oli sitten kyse fantasiasta, romantiikasta tai rikosromaaneista.

2010-luvun YA-huuma on sen sijaan menneen talven lumia. Trendiasiantuntijoiden mukaan Nälkäpelin ja Outolinnun tapaiset nuorten aikuisten romaanit eivät ole tekemässä paluuta. Nyt on siirrytty dystopioista eskapismiin. YA-genressä suosittuja ovat myös romantasia-kirjat, eli fantasiaa ja romantiikkaa yhdistävät teokset.

Dekkarit jatkavat suosiossa. Suomalaisia dekkareita käännetään jo niin paljon muille kielille, että puhutaan Finn-Noir -kirjallisuudesta. Ulkomailla on julkaistu esimerkiksi Satu Rämön, Martta Kaukosen ja Elina Backmanin teoksia.

Aiheesta kirjoittivat Publishers Weekly, Blurb ja Book Riot. ■

Kirjoittaja
Laura Honkasalo, kuva Milka Alanen

Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on espoolainen kirjailija, joka asuu neljäsosan vuodesta Kemiönsaarella. Häntä kiinnostaa erityisesti historia, kauhu ja kuvataide. Honkasalo rakastaa lapsia, koiria ja talvea. Kuva: Milka Alanen.