Rivien välistä

BookTok ei ole moniarvoinen

Kriittisten tahojen mukaan BookTok luo kuplan, jossa kourallinen samoja kirjoja saa kaiken näkyvyyden ja nämä kirjat ovat valkoihoisten kirjailijoiden kirjoittamia kuvauksia valkoihoisten naisten elämästä.
TikTok

TikTokia on kiitelty siitä, että se on lisännyt nuorten lukuintoa, ainakin mitä tulee englanninkieliseen viihteeseen. Viime aikoina ns. BookTok-ilmiöitä on kuitenkin alettu kritisoida moniarvoisuuden puutteesta. TikTokissa suositut kirjailijat, kuten Coleen Hoover ja Taylor Jenkins Reid, ovat kaikki valkoihoisia ja kuvaavat valkoihoisten naisten romansseja. Suosittujen kirjojen naispäähenkilöt ovat lisäksi heteroseksuaaleja ja solakoita.

TikTok on äärimmäisen tehokas väline englanninkielisillä kirjamarkkinoilla, mutta siihen on vaikea vaikuttaa, koska TikTokin algoritmien toimintaperiaatteet ovat salaisia ja ne muuttuvat kaiken aikaa. Algoritmeja ylipäätään on syytetty rasismista ja TikTokin uskotaan rajoittavan rodullistettujen käyttäjien tilien näkyvyyttä sekä kaikkea rasismiin liittyvää. Tämä näkyi erityisesti vuonna 2020, kun Black Lives Matter -liikkeeseen liittyneen materiaalin näkyvyyttä rajoitettiin.

Kriittisten tahojen mukaan BookTok luo kuplan, jossa kourallinen samoja kirjoja saa kaiken näkyvyyden ja nämä kirjat ovat valkoihoisten kirjailijoiden kirjoittamia kuvauksia valkoihoisten naisten elämästä.

Suomesssa BookTok-ilmiön ikävä vaikutus on, että se kannustaa nuoria lukemaan englanniksi mieluummin kuin äidinkielellään. Suuret kirjakauppaketjut pitävät BookTok-täkypöytiä näkyvällä paikalla. Suomessa esillä olevat kirjat ovat samat parikymmentä bestselleriä, joita markkinoidaan ympäri maailmaa. BookTokia onkin kritisoitu siitä, että se kasvattaa kyllä muutaman kirjan myyntiä, mutta estää lukijoita löytämästä erilaisia kirjoja, jotka haastaisivat heitä uudenlaisten lukukokemusten pariin.

Aiheesta kirjoittivat Daily Star, The Cut ja University of Liverpool. ■

Kirjoittaja
Laura Honkasalo, kuva Milka Alanen

Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on espoolainen kirjailija, joka asuu neljäsosan vuodesta Kemiönsaarella. Häntä kiinnostaa erityisesti historia, kauhu ja kuvataide. Honkasalo rakastaa lapsia, koiria ja talvea. Kuva: Milka Alanen.