Rivien välistä, Teema: Säännöt

NaNoWriMon avulla tekstiä kasaan

Paineen alla kirjoittaminen tuottaa tehokkaasti tekstiä.

National Novel Writing Month on yhdysvaltalainen tempaus, jonka tarkoituksena on saada aikaan iso tekstimassa. Tempaus alkaa marraskuun 1. päivä kello 12 ja päättyy 30. marraskuuta minuuttia vaille puolenyön. Tarkoituksena on kirjoittaa kuukauden aikana vähintään 50 000 sanaa, eli 1667 sanaa päivässä. Tarkoituksena on avata luovuuden lukkoja, poistaa valkoisen paperin kammo ja saada tekstiä kasaan.

Jotkut suunnittelevat etukäteen valmiin tarinan, jopa romaanin, toiset taas lähtevät liikkeelle kylmiltään. Kun tekstiä on kasassa 50 000 sanaa, sen pohjalta voi lähteä työstämään kokonaisuutta. NaNoWriMo-harrastajien mukaan paineen alla kirjoittaminen saa ideoita putkahtamaan pintaan.

Anne Leinonen on kokeillut NaNoWriMo-metodia kahdesti. Suomen kielessä sanat ovat pitempiä, joten tavoite on 35 000.

– Tein ensimmäisen romaanini ensimmäisen version metodilla. Minulla oli vauva, en ollut nukkunut tarpeeksi, joten olin melkoisissa äitihuuruissa! Pääsin tavoitteeseen, koska iski into. Naputin vaikkei olisi ollut mitään sanottavaa. Halusin vain kasvattaa tekstimassaa ja saada kaikki ideat paperille.

Toisella kerralla Leinonen painotti laatua ja lyhensi tavoitetta.

– Tein synopsiksen, jonka perusteella kirjoitin marraskuussa 11 000 sanaa. Jatkoin joulu- ja tammikuun ja sain romaanin ensimmäisen version kasaan. Oleellista ei ole laatu, vaan se, että saa kasaan paljon tekstiä, jota voi sitten lähteä editoimaan. NaNoWriMo-prosessiin voi yhdistää myös yhteisöllisyyden, omaa kirjoittamista tehostaa kun tietää, että muut tekevät samaa samaan aikaan.

Yhdysvalloissa NaNoWriMo on ollut skandaalien kourissa esimerkiksi tekoälyepäilyjen takia. Suomalainen ryhmä on siksi ottanut alkuperäiseen liikkeeseen etäisyyttä.

– NaNoWriMo toimii minusta ammattilaisellekin hyvänä piiskurina, se kollektiivisuus (muutkin tekee töitä just nyt) ja ylipäänsä tuommoinen tavoitteiden asettaminen on hyvä juttu. Oleellista ei ole laatu vaan ainoastaan se, että saa sanoja kasaan, tekstiä ehtii sitten editoida myöhemmin.

Leinonen aikoo hyödyntää menetelmää myös jatkossa.

– Tänä vuonna en ehtinyt, mutta olen kyllä muutoin raivannut marraskuulle kirjoitusaikaa. Ja NaNoWriMotahan ei ole pakko toteuttaa juuri marraskuussa, marraskuu vaan sattuu sopimaan monelle, koska silloin viimeistään elämä siirtyy pihalta sisälle ja on ankeaa muutenkin!

Hanna-Riikka Kuisma on hyödyntänyt NaNoWriMo-metodia useaan otteeseen.

– Eniten siitä oli hyötyä naistenlehden kahdeksanosaisen jatkokertomuksen kanssa, kun piti toimia NaNoWriMon hengen mukaisesti, eli kirjoittaa romaanimittainen teksti kuukaudessa. Siinä NaNoWriMon nettisivujen systeemi kannustuksineen oli parhaimmillaan.

Romaania työstäessä Kuisma on käyttänyt NaNoWriMo-menetelmää tehdessään raakaversiota.

– Sivuston laskurin avulla on helppo hahmottaa, miten paljon tekstiä tarvitsen saadakseni tiettyyn päivämäärään mennessä tietyn liuskamäärän täyteen. ■

Kirjoittaja
Laura Honkasalo, kuva Milka Alanen

Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on espoolainen kirjailija, joka asuu neljäsosan vuodesta Kemiönsaarella. Häntä kiinnostaa erityisesti historia, kauhu ja kuvataide. Honkasalo rakastaa lapsia, koiria ja talvea. Kuva: Milka Alanen.