Onko tekoäly tukiäly?
Katri Manninen on hyödyntänyt tekoälyä työkaluna sekä elokuvakäsikirjoitusten että väitöskirjan teossa. Manninen arvelee, että juuri käsikirjoittamisessa tekoälystä on paljon hyötyä.
– Kirjanhan voi vain kirjoittaa ja jopa julkaista itse, mutta käsikirjoitus pitää saada tuotantoon ja kilpailu on kova. Elokuva- ja tv-käsikirjoituksessa on enemmän muotoon liittyviä konventioita kuin kirjaa kirjoittaessa ja siksi tekoäly nopeuttaa kirjoittamista.
Esimerkiksi kun kirjasta tehdään elokuvakäsikirjoitus, kirja pitää ensin purkaa kohtauksiksi. Kun Manninen ryhtyi tekemään käsikirjoitusta Timo Parvelan kirjasta Ella ja kaverit menevät metsään (Tammi, 2013), hän teki kohtausluettelon käsin. Vaikka kyseessä on lyhyt romaani, työ vei useamman päivän. Tekoäly tekee saman paljon nopeammin, vaikka tietenkin käsikirjoittajan pitää tarkistaa, että kaikki on oikein. Tekoälyä voi pyytää tekemään myös synopsiksen, sisältöanalyysin ja tiivistelmän valmiista käsikirjoituksesta. Manninen pyysi tekoälyä kartoittamaan esimerkiksi elokuvan pahiksen tarinan kaaren, koska tunsi olevansa siinä vaiheessa sokea omalle tekstilleen.
”Tekoälystä ei saa tulla haamukirjoittaja.”
Manninen painottaa, että kun kirjoittaja hyödyntää tekoälyä, hänen on tärkeää pitää kiinni omasta tekijyydestään ja luovuudestaan. Mannisen väitöskirja Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitokselle käsittelee juuri tätä aihetta.
– Tekoälystä ei saa tulla haamukirjoittaja. Tutkin sitä, miten voisimme työskennellä tekoälyn kanssa niin että se vahvistaisi kirjoittajan tekijyyden kokemusta, eli kokemusta siitä, että minä kirjoitin tämän. Tekoälyn kanssa vaarana on, että oma ajattelu laiskistuu, siitä pitää olla tietoinen.
Manninen on omien sanojensa mukaan ollut aina nörtti. Hän kiinnostui tekoälystä kirjoittamisen apurina jo ennen kuin ChatGPT tuli. Kun muut kirjoituttivat ChatGPT:llä hassuja runoja, Manninen keksi, että ohjelmasta oli oikeasti hyötyä. Hän saneli ohjelmalle päiväkirjaa, ideoita ja tekemättömiä töitä. Automaatiopalvelun avulla tehtävälistat sai siirrettyä ChatGPT:stä tehtävienhallintaohjelmaan.
– Sitten menin ADHD-tyyliin tosi syvälle tekoälyn maailmaan, aloin kokeilla ja testailla eri juttuja. Katsoin videoita ja luin tutkimusartikkeleita. Viime kesänä menin Saksaan tekoälykirjoittamisen kurssille ja päädyin opettamaan jopa opettajille asioita, joita he eivät tienneet aiemmin. Nyt olen menossa yhteen Euroopan parhaista elokuvakouluista Saksassa puhumaan toisen opettajan opiskelijoille käsikirjoittamisesta.
Tekoälyapuri kirjoittajan tukena
Fiktion kirjoittajalle tekoälyn ottaminen käyttöön voi olla tavallaan helpompaa kuin muille, sillä kirjailija on tottunut luomaan keksittyjä hahmoja, Manninen arvelee.
– Olen huomannut, että minulle on luontevaa antaa tekoälybotille eri rooleja ja käydä rooleissa olevan botin kanssa keskusteluja.
Mannisen väitöskirjan yksi osuus on tekoälybottien kirjoittama elokuvakäsikirjoitus.
– Luon ensin tekoälyohjelmaan ”henkilöitä”, määrittelen millaisia he ovat. Yksi botti ideoi, toinen kritisoi ja kolmas analysoi sekä tarjoaa parannusideoita. Tarkoituksena ei siis ole tehdä oikeaa käsikirjoitusta, jota yrittäisin myydä minnekään, vaan haluan kokeilla, miten monella eri tavalla tekoälyä voi käyttää ja mitä haasteita tulee vastaan.
Tekoäly voi olla apuna myös fiktiivisen henkilöhahmon luomisessa.
Tekoäly voi olla apuna myös fiktiivisen henkilöhahmon luomisessa. Manninen valmentaa kirjoittajia ja ehdotti yhdelle heistä tekoälyn käyttämistä apuna, koska kirjoittajan oli vaikea luoda henkilöhahmoja.
– Luodaan botti, jolle sanotaan, että olet sellainen ja sellainen, sinulla on tällainen historia ja niin edelleen. Sitten kirjailija voi kysyä tältä henkilöbotilta, miten hän reagoisi tietyissä tilanteissa, tai mitä hän ajattelisi, jos vaikka hänen rakastettunsa sanoisi näin ja näin. Kirjailija saa työkalun, jolla syventää ymmärrystään omasta henkilöhahmostaan. Tekoäly osaa esittää erilaisia ihmisiä yllättävän osuvasti. Tietysti tällainen auttaa myös stimuloimaan omaa mielikuvitusta.
Manninen muistuttaa, että tekoäly on kirjoittajalle vain työkalu.
– On tosi tärkeää, että kirjoittaja ankkuroituu omaan intuitioonsa ja taiteilijuuteensa ja kertoo sen tarinan, jonka haluaa kertoa. Jos tekoäly ei anna vastauksia, jotka tuntuvat oikeilta, pitää luottaa omaan intuitioon ja jättää ne huomiotta.
Tekoäly kyseenalaistajana
Tekoälyä voi hyödyntää myös omien ratkaisujen kyseenalaistamisessa. Väitöskirjaa tehdessä Manninen voi muokata tekoälybotista kokeneen väitöskirjaohjaajan, joka tietää paljon tietystä aiheesta. Sitten hän pyytää, että tekoäly antaa kritiikkiä siitä, mitä hän on kirjoittanut ja miten hän on käsitellyt aihettaan.
Entä tekijänoikeudet? Yhdysvalloissa kirjailijat ovat jo nostaneet kanteita tekoälyä kehittäviä firmoja vastaan, koska kirjailijoiden teoksia on käytettyä luvatta tekoälyn kouluttamiseen. Mitä jos tekoälyohjelma varastaa kirjailijan ideat suuren digifirman käyttöön?
– ChatGPT:llä voit merkitä, että et halua aineistoasi käytettävän tekoälyn kouluttamiseen, mutta kielto ei ole luotettava, koska käyttäjät ovat saaneet vahingossa näkyviin toisten käyttäjien luottamuksellisia tietoja, kuten ansioluetteloita tai yritysten raportteja. Claudesta on haluttu tehdä alusta asti luotettavampi, mutta onhan se niin, että kun nettiin laittaa materiaalia, ei koskaan voi olla varma minne se päätyy. Se tosin pätee siihenkin, että tallennat varmuuskopioita pilveen, joku voi aina hakkeroida tiensä sinne.
Sanotaan, että tekoälyä käyttäessä on tärkeää tehdä kehotteet eli promptit niin, että tekoäly osaa hakea niiden perusteella täsmälleen oikeaa tietoa. Miten kehote pitäisi laatia?
– Kuvittele, keneltä voisit pyytää apua oikeassa elämässä. Kenen puoleen kääntyisit, mitä taitoja hänellä pitäisi olla? Kuvaat tämän tyypin tekoälylle tai laajoille kielimalleille ja pyydät, että vastaa kysymyksiini kuten tämä tyyppi tekisi.
Luodaan siis tavallaan fiktiivinen henkilöhahmo, jolta kysytään tietoja ja neuvoja.
– Kun tekoälylle antaa roolin, se vastaa sen mukaan, mikä on todennäköisin vastaus. Se valitsee aiheet ja asiat, jotka ovat tärkeitä kysymyksesi kannalta. Minusta se juuri on hauskaa, että saan kuvitella näitä tyyppejä, joille esitän kysymyksiä!
Manninen käyttää esimerkkinä parisuhdeneuvontaa. Tekoälylle annetaan tietoja, esimerkiksi että toinen parista on neuroepätyypillinen ja toinen neurotyypillinen ja tästä syntyy ristiriitoja. Tekoälylle voi antaa myös konkreettisia tietoja, esimerkiksi että riitaa tulee eniten siitä, että toinen jättää tavarat hujan hajan ja toinen on järjestelmällinen. Taustatietojen perusteella tekoälyltä voi pyytää neuvoja ja harjoitteita, joiden avulla suhteen ristiriitoja voisi ratkoa.
Kannattaa kuitenkin pitää aina mielessä, että tekoäly ei ole mikään arkistonhoitaja, joka noutaa kirjaston kätköistä oikean vastauksen. Jos etsii taustatietoa, pitää olla kriittinen ja tarkistaa faktat.
– Jos tekoälyä pyytää analysoimaan tekstiä, sillä ei ole mitään hyllyllä olevia vastauksia, vaan se analysoi tekstisi, eli kehotteesi ja työstää todennäköisimmän vastauksen sen datan perusteella, jota sille on syötetty.
Tekoälyä on turha pelätä
Vaikka tekoäly on kone, Manninen pyrkii olemaan sille ystävällinen.
– Enkä ole ainoa! Kyllä se vaikuttaa, mihin sävyyn tietoa pyytää tai miten muotoilee kehotteet. Jos miettii vaikka nettikeskustelua, jossa ihmiset ilmaisevat itseään tylysti tai joku on kyyninen tai ilkeä. Miten heille vastataan? Jos taas kysyy kauniisti, saa ihan erilaisia vastauksia. Metsä vastaa niin kuin sinne huutaa!
Moni kirjailija pelkää, että jos tekoälyä käyttää apuna, teoksesta tulee geneerinen ja sieluton. Mitä sanoisit neuvoksi kirjailijalle, jota tekoäly pelottaa?
– Kyllähän kirjailijat pyytävät oikeilta ihmisiltäkin neuvoja, tietoja ja tukea. Saatan haastatella ihmisiä, kun teen käsikirjoitusta, mutta en minä pyydä heitä kirjoittamaan sitä. Sittenhän se ei olisi minun kirjani. Kannattaa ajatella, että tekoälyä voi käyttää samoin kirjoittamisen tukena kuin käyttäisi oikeita ihmisiä. Tekoäly voi antaa taustatietoa ja palautetta, se voi selittää konsepteja ja ehdottaa ideoita.
Vaikka tekoäly on kone, Manninen pyrkii olemaan sille ystävällinen.
Manninen käyttää esimerkkinä sitä, että työn alla olevassa romaanissa on henkilö, joka työskentelee kukkakaupassa.
– Saat viikonloppuna idean, että hei tämä henkilö voisi työskennellä kukkakaupassa. Et voi mennä viikonloppuna kukkakauppaan tarkkailemaan, mitä kaikkea henkilökunnan päivään kuuluu, joten kysyt tekoälyltä. Millaisia työtehtäviä kukkakauppias tekee, mitä tietoja hänellä pitää olla?
Manninen kertoo saaneensa tekoälyltä oivalluksia sekä oman kirjoittamisen suhteen että väitöskirjan teossa. Väitöskirjatyössä hän on välillä kysynyt samoja asioita kolmelta eri tekoälyohjelmalta: Jos ne kaikki nostavat tietyn asian esiin, se on varmasti tärkeä.
– On olemassa sellainen menetelmä kuin rubber ducking, eli kumiankkailu. Siinä selitetään kumiankalle, mitä aikoo tehdä ja silloin saa uusia näkökulmia omaan tekemiseen. Kokeilin samaa tekoälyn kanssa. Jouduin miettimään, miten selitän asiani tekoälylle, ja sitten pyysin siltä ehdotuksia ja kysymyksiä.
Älä ulkoista ajattelua
Silvia Hosseini tunnetaan monitahoisten esseiden kirjoittajana. Hosseinin mielestä tekoäly ei sovi apuriksi esseistiikkaan.
– Jotkut käyttävät tekoälyä tiedon hankkimiseen, seulomaan keskeiset asiat tekstikorpuksesta. Esseitä varten pitää lukea suuri määrä taustakirjallisuutta, joten voi ajatella, että olisi hyödyllistä jos joku muu seuloisi tekstiä. Jos en itsekään lukiessa tiedä, mikä lopulta osoittautuu hyödylliseksi, miten tekoäly voisi sen tietää?
Hosseini on testannut tekoälyä syöttämällä sille oman esseensä aiheen. Lopputulos oli kömpelö ja tylsä: Lintujen maailma on ollut osa elämääni niin kauan kuin muistan. Rakkauteni lintuihin ei ole syntynyt yhdessä hetkessä, vaan se on kasvanut vuosien varrella ja muovautunut osaksi identiteettiäni. Linnut eivät ole pelkkiä siivekkäitä olentoja minulle, vaan ne ovat opettaneet minulle tärkeitä elämänoppitunteja ja tuoneet elämääni merkitystä ja kauneutta.
– Tekoälyn kielikyky on muodollinen, lopputulos on geneerinen ja konventionaalinen. Tekoäly ei osaa käyttää kieltä luovasti, eikä se tunne kaunokirjallisia keinoja. Sillä ei välttämättä ole pääsyä laadukkaan kirjallisuuden äärelle.
”Jos en itsekään lukiessa tiedä, mikä lopulta osoittautuu hyödylliseksi, miten tekoäly voisi sen tietää?”
Varsinkin yhdysvaltalaiset tekoälyintoilijat neuvovat, että tekoäly voi auttaa, jos kirjoittajalle tulee jumi tai inspiraatio on hukassa. Onko Hosseini kokeillut tätä?
– Jos etsin inspiraatiota, mieluummin luen korkealaatuista tekstiä kuin turvaudun tekoälyyn, Hosseini sanoo.
Helsingin Sanomien kolumnissaan Ajattelua ei kannata ulkoistaa (HS 6.6.2023) Hosseini nostaa esiin tärkeän seikan: Niin paljon kuin tekoälystä keskustellaan, juuri kukaan ei tunnu puhuvan tekoälyn vaikutuksesta ihmisen kognitiivisiin kykyihin. ”Tylsät työt ja luovuus eivät ole toistensa vastakohtia”, Hosseini muistuttaa kolumnissaan.
– Rutiininomainen työ on tärkeää luovuudelle. Luon teosteni rakenteen vaikeimman kautta, haluan luoda rakenteen, joka on koukuttava ja kääntyilee eri suuntiin. En suunnittele rakennetta etukäteen, vaan vaivaan teksimössöä kuin pullataikinaa, siirtelen virkkeitä ja kappaleita eri kohtiin. Rakenteen teossa on massiivinen työ, mutta näin tekstiin syntyy retorisia koukkuja, rakenteen vinksautuksia. Mitä enemmän tekstiä joutuu vaivaamaan, sitä parempaa siitä tulee.
”Mitä enemmän tekstiä joutuu vaivaamaan, sitä parempaa siitä tulee.”
Tähän tekoäly ei pysty. Se ei myöskään hoksaa, että jokin pikkuseikka saattaakin olla oleellinen. Jokainen kirjoittaja varmasti tunnistaa tilanteen, kun sivuseikalta vaikuttanut elementti tekstissä osoittautuukin olennaiseksi. Kirjoittaja kokee iloa ja tyydytystä siitä, että teksti vie eri suuntaan kuin kuvitteli.
– Kappaleiden siirtely ja rakenteen miettiminen on tylsää ja puuduttavaa rutiinityötä, jonka tekoäly varmasti tekisi nopeammin, mutta se ei osaisi luoda hienoja lauseita, jotka toimivat rakenteen ankkureina ja tuottavat lukijalle oivaltamisen ilon.
Hosseini työskentelee vanhanaikaisesti: Hän tekee muistiinpanoja käsin ja varsinaisen tekstin, myös kappaleiden siirtelyn ja tekstimassan muokkaamisen, hän tekee tavallisessa tekstinkäsittelyohjelmassa.
Tekoäly ei ole neutraali
– Tietysti tekstinkäsittelyohjelmatkin hyödyntävät tekoälyä ja ovat helpottaneet kirjoittamista ratkaisevasti.
Tekoälyyn liittyy kirjailijan kannalta lukemattomia kyseenalaisia seikkoja, alkaen datalouhinnasta ja tekijänoikeuskysymyksistä yksityisyyden suojaan. Hosseini ei ole lainkaan somessa, koska ei halua luovuttaa tunnereaktioitaan suuryritysten kauppatavaraksi.
– Tekoäly tekee valintoja sen mukaan, millä datalla se on koulutettu, se heijastelee tuottajiensa arvoja ja maailmankuvaa. Ei voi sanoa, että tekoäly syrjii, koska sillä ei ole etiikkaa eikä moraalia. Kysymys on siitä, syöttävätkö ihmiset tekoälylle tietoja eettisesti. Teknologiaan liittyy yleisesti sellainen harha, että se on jotenkin neutraalia ja arvovapaata.
”Teknologiaan liittyy yleisesti sellainen harha, että se on jotenkin neutraalia ja arvovapaata.”
Tyhmeneekö ihmiskunta, kun aletaan nojata entistä enemmän tekoälyyn?
– Kyllähän sen huomaa jo nyt, että ihmiset tyhmenevät. Nettikeskusteluissa näkee, että luetaan vain otsikot ja artikkeleista keskustellaan niitä lukematta. Kontekstien romahtaminen on jo tapahtunut. Koulussa ja yliopistossa ei lueta tenttimateriaalia, vaan kielimallin kokoamat tiivistelmät.
Tämä ei ole ihmisten vika, vaan teknologian, Hosseini painottaa. Varsinkin nuorille suunnatut palvelut, kuten TikTok, on suunniteltu tietoisesti niin että ne eivät vaadi minkäänlaista vaivannäköä, vaan mielihyvähormonien ryöpsähdyksen saa välittömästi.
– Tarvitaan yhteiskunnallista keskustelua ja sääntelyä. Pitäisi puhua vielä enemmän siitä, miten verkkoalustat vaikuttavat esimerkiksi keskittymiskykyyn. Onneksi on alettu kyseenalaistaa sitä, kuuluvatko älypuhelimet koulutunneille, Hosseini sanoo.
Algoritmi
Yksinkertaisimillaan algoritmi määrittää, millaista sisältöä nostetaan kunkin netin käyttävän nähtäväksi aiemman verkkokäyttäytymisen perusteella. Tosiasiassa algoritmi on hyvin laaja käsite ja sen merkitystä on vaikea tiivistää. Algoritmi on toimintaohje tai resepti, joka määrittää, mitä tapahtuu eri ehtojen täyttyessä.
Botti (chatbot)
Tekoälyohjelmia, joiden kanssa keskustellaan viestittelemällä samaan tapaan kuin ihmisten kanssa. Nykyiset laajoihin kielimalleihin nojaavat chatbotit toimivat monimutkaisemmalla logiikalla kuin aiemmat botit. Ne kehittyvät jatkuvasti koneoppimisen avulla.
Generatiivinen tekoäly
Tekoälymalli, joka tuottaa uutta sisältöä kirjoitetut tekstin, äänen ja videoiden muodossa. Generatiivinen tekoäly ei luo, vaan generoi eli tuottaa vastauksen laskemalla koulutusaineiston pohjalta, mikä on todennäköisimmin oikea vastaus. Koulutusaineistona toimii datalouhinnassa kerätty materiaali.
Datalouhinta
Tiedon louhinta (data mining) tarkoittaa sitä, että valtavista tietomassoista yritetään löytää toistuvia kuvioita, kaavoja ja trendejä.
Promptit eli kehotteet
Käyttäjät ohjaavat tekoälyä kehotteilla. Kehote muistuttaa google hakua, mutta sen pitää olla yksityiskohtaisempi, jotta päästään hyviin hakutuloksiin. Jos esimerkiksi haluat tekoälyn tuottavan kuvan romaanisi päähenkilöstä, kuvailet kuvan tyypin (valokuva vai maalaus jne.), miltä hahmot näyttävät, heidän pukeutumisensa, missä miljöössä he ovat jne.
Kielimalli
Laajat kielimallit (large language models) ovat tekoälyjä, jotka on koulutettu valtavan tekstiaineiston avulla tuottamaan todennäköisin vastaus annettuun kysymykseen.
Koneoppiminen
Ohjelmisto oppii ohjatusti tai ilman ohjausta haluttuja asioita koulutusdatan pohjalta.
Neuroverkko
Yksi koneoppimisen muodoista. Tarkoittaa neuroyhteyksien verkostoa, joka jäljittelee ihmisen aivojen toimintaa ja kykyä oppia.
Puheentunnistus
ASR=automaattinen puheentunnistus. Muuttaa reaaliaikaisen tai tallennetun puheen tekstiksi, eli litteroi.
Syväoppiminen (deep learning)
Hyödyntää usean kerroksen neuroverkkoja. Syväoppimismallit kehittävät itse itseään toimiessaan.
Tekoäly
Tekoälylle ei ole olemassa yhteisesti hyväksyttyä määritelmää. Sitä käytetään kattoterminä samaan tapaan kuin esimerkiksi sanaa biologia, joka voi tarkoittaa niin tiettyä tieteenalaa kuin vaikka ihmisen biologiaa.
Tekoälyä oppii parhaiten käyttämään kokeilemalla. Manninen käyttää eri tekoälypalveluita pääsääntöisesti suomeksi. Mikään boteista ei kirjoita ihan täydellistä suomea, mutta kuitenkin niin hyvää, että sitä ymmärtää.
- Kerro botille ensin missä roolissa haluat sen vastaavan (“Olet x alan erikoisasiantuntija…” tai “Vastaa minulle kuin X alan asiantuntija.”).
- Kerro mitä haluat botin tekevän ja anna taustatiedot joita ihminenkin tarvitsisi vastatakseen oikein.
- Jos ihminen tekisi tehtävän useassa eri vaiheessa (esim. lukisi, analysoisi, listaisi), kerro botille vaiheet.
- Lopuksi voit kertoa missä muodossa haluat vastauksen (esim. “Listaa asiat ns. ranskalaisilla viivoilla”).
- Jos vastaus ei miellytä, pyydä bottia korjaamaan sitä haluamallasi tavalla.
Löydät lisää tietoa ja vinkkejä tekoälyn käyttöön kirjoittamisessa Katrin verkkosivuilta.
ChatGPT
ChatGPT on tunnetuin generatiivinen kielimalli, joka käynnisti kielimallikilpailun syksyllä 2022.
- Chat.openai.com
- Ilmaisversio käyttää vanhaa ChatGPT 3.5-versiota
- Plus-tilauksella saa käyttöön tämän hetken parhaan kielimallin ChatGPT-4:n ja lisätoiminnot (ml. pdf-tiedostojen lukemisen, räätälöidyt GPT-botit, kuvien tunnistaminen ja tuottaminen, äänikeskustelu mobiiliapplikaatiossa jne.)
- Saattaa käyttää tekstiäsi mallin kouluttamiseen, ellet kiellä sitä erikseen asetuksista.
Microsoftin Copilot (ent. Bing Chat)
Microsoftin Copilot-chatbot käyttää ChatGPT:tä. Sen lisäksi Microsoft kutsuu Copilotiksi tekoälyä hyödyntävää toimintoa, jonka voit käyttää nyt maksusta Microsoftin 365-palvelun kanssa (eli esim. Wordissä).
- copilot.microsoft.com
- valitse toimintatilaksi “luovempi” tai “tarkempi”, niin Copilot käyttää parempaa ChatGPT-4-mallia. Muuten se käyttää ChatGPT 3.5-mallia.
- Tekee myös valokuvia
- Epäselvää käyttääkö ilmainen versio tekstiäsi mallin kouluttamiseen, maksullinen copilot ei käytä.
Googlen Bard
Googlen versio Copilotista. Käyttää tällä hetkellä Suomessa tekoälynä Googlen Palm 2 -mallia, joka vastaa ChatGPT 3.5-mallia osaamiseltaan (tosin kirjoittaa parempaa suomea). Euroopan ulkopuolella ja VPN-yhteydellä käytössä on parempi Gemini Pro -kielimalli. Gemini Pro:ta voi käyttää myös poe.com:issa (ks. Claude).
- Bard.google.com
- Saattaa googlata tietoa vastausten pohjaksi
- Antaa aina kolme vastausversiota joista voi valita
- Antaa usein parhaiten jäsennellyt vastaukset
- Et voit kieltää käyttämästä kysymyksiäsi koulutusaineistona
Claude
Clauden perustajat lähtivät aikanaan OpenAI:sta, koska kokivat, ettei siellä otettu tarpeeksi vakavasti turvallisuuskysymyksiä ja yksityisyyden suojaa. Ovat panostaneet erityisesti hyvin pitkiä tekstejä lukevaan Claude 2 -kielimalliin, joka on maksullinen. Claude Instant on ilmainen ja ChatGPT 3.5:n tasoinen. Claude 2 on lähempänä ChatGPT 4:ää. Claude 2-100K pystyy lukemaan jopa kokonaisia kirjoja.
- Suomessa poe.com:in kautta (palvelussa voit käyttää muitakin malleja, kuten Gemini Pro:ta, ChatGPT:tä, Meta:n Llamaa ja eurooppalaista Mistralia)
- Poe.com:issa voit tehdä kustomoituja botteja, jotka säilyttävät sille antamasi persoonallisuuden
- Ainakin maksullinen versio pystyy lukemaan PDF-tiedostoja.
- Lähtökohtaisesti Claude ei käytä vastaustasi koulutusaineistona, ellet erikseen anna palautetta vastauksesta.
- Nykyään voi mennä vähän turhan syvälle rooliin ja esim. kertoa, että “lähetin vastauksen sähköpostilla”. Siksi voi sopia paremmin vaikkapa henkilöhahmojen kanssa keskusteluun.
Laura Honkasalo
Laura Honkasalo on espoolainen kirjailija, joka asuu neljäsosan vuodesta Kemiönsaarella. Häntä kiinnostaa erityisesti historia, kauhu ja kuvataide. Honkasalo rakastaa lapsia, koiria ja talvea. Kuva: Milka Alanen.