Rivien välistä
Runoilijan sukulaiset ovat vaatineet tutkimuksia käynnistettäväksi uudelleen jo vuosikymmeniä.
Neruda-postimerkki

Chilessä on käynnistetty uusi tutkinta Pablo Nerudan (1904–1973) kuolinsyystä. Neruda kuoli vuonna 1973 sotilasvallankaappauksen syrjäytettyä presidentti Salvador Allenden. Nerudan oli tarkoitus lähteä maanpakoon Meksikoon vain muutama tunti ennen kuolemaansa. Virallinen kuolinsyy oli eturauhassyöpä, mutta runoilijan sukulaiset ovat vaatineet tutkimuksia käynnistettäväksi uudelleen jo vuosikymmeniä. Tanskassa ja Kanadassa tehdyt laboratoriotutkimukset viittaavat siihen, että Nerudan elimistössä oli myrkkyä.

Pablo Neruda oli Chilen kommunistisen puolueen jäsen ja Allenden ystävä. Sotilasvallankaappauksen jälkeen Nerudan oli tarkoitus lähteä maanpakoon, jotta hän voisi harjoittaa vastarintaa ulkomailta käsin. Vain vuorokausi ennen matkaa Neruda vietiin sairaalaan, missä hän kuoli.

Pablo Neruda oli 1900-luvun rakastetuimpia espanjaksi kirjoittaneita runoilijoita, mutta viime aikoina hän on joutunut kritiikin kohteeksi. Varsinkin feministit ovat kyseenalaistaneet suuren runoilijan perinnön. Feministien mukaan Neruda tunnusti omaelämäkerrassaan Tunnustan eläneeni (suom. Matti Rossi, Tammi, uusintapainos 2008) raiskauksen, teksti tosin on monitulkintainen. Feministien mukaan Neruda oli pettäjä, huono isä ja aviomies ja hyväksikäyttäjä. Puolustajien mukaan Neruda kunnioitti naisia niin elämässään kuin taiteessaan.

Feministien mielestä Nerudan tilalle pitäisi ottaa Gabriela Mistral, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1945. Mistralilta ei ole suomennettu kokonaista teosta. Suomessa Mistralin runoista tunnetuin lienee Aale Tynnin suomentama Tuutulaulu, jonka Henrik Otto Donner on säveltänyt. Tuutulaulun ovat levyttäneet Pepe Willberg ja Tauno Palo.

Aiheesta kirjoittivat New Yorker ja CBS. ■

Kirjoittaja
Laura Honkasalo, kuva Milka Alanen

Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on espoolainen kirjailija, joka asuu neljäsosan vuodesta Kemiönsaarella. Häntä kiinnostaa erityisesti historia, kauhu ja kuvataide. Honkasalo rakastaa lapsia, koiria ja talvea. Kuva: Milka Alanen.