Rivien välistä

Himolukijoiden oma kirjallisuuspalkinto

Kirjagrammaajat, -bloggaajat ja -tubettajat valitsivat suosikkinsa vuoden 2023 kirjoista.

Kirjavaikuttajat jakoivat huhtikuussa 2024 perinteeksi muodostuneen Blogistania-kirjallisuuspalkinnon. Vaikuttajat valitsevat kevättalvella edellisvuoden julkaisuista ne, jotka ovat tehneet erityisen vaikutuksen. Palkintojenjako tapahtui tällä kertaa Tekstin talolla.

Äänestys järjestettiin kirjabloggaajien, kirjagrammaajien ja kirjatubettajien kesken. Äänestykseen osallistui 57 vaikuttajaa. Ehdolla oli 2023 julkaistuja kirjoja, joita oli käsitelty kirjasomessa. Blogistanian Finlandian sai Iida Turpeinen romaanillaan Elolliset (S&S). Globalian eli parhaan käännöskirjan palkinnon voitti Martha Wellsin teos Hälytystila – murhabotin päiväkirjat I (Hertta kustannus, suomentanut Mika Kivimäki). Tietokirjoista palkittiin Tommi Kinnusen ja Minna Rytisalon teos Huokauksia luokasta (WSOY).

Parhaan lasten- ja nuortenkirjan palkinnon eli Blogistanian Kuopuksen sai J.S. Meresmaan Tytär hämärän, piika pimeän (Myllylahti) ja Leena Paasion Bengtskär itä kahdeksan (WSOY).

Kirsin Book Club -blogin Kirsi Ranin on ollut useana vuonna järjestämässä jakotilaisuutta. Ranin kertoo, että voittajat valittiin vuonna 2024 hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Koska kyseessä on äänestys, kaikki ovat tyytyväisiä äänestystulokseen. Esimerkiksi 13 vuoden aikana Blogistanian Finlandian on viisi kertaa voittanut sama teos kuin Kirjasäätiön Finlandian. Mutta kuusi kertaa Blogistanian Finlandia on mennyt teokselle, joka ei ole edes ollut Finlandia-ehdokkaiden joukossa. Kirjavaikuttajat lukevat monipuolisesti ja nostavat usein esiin myös vähemmälle mediahuomiolle jääneitä kirjoja.

Blogistania-palkinto lähti alunperin liikkeelle kirjabloggaajien huomattua, että moni heistä koki Finlandia-palkinnon hieman vieraaksi. Kirjabloggaaja Salla Brunou pohdiskeli ilmiötä ja listasi omia Finlandia-ehdokkaitaan. Pian muut bloggaajat innostuivat ajatuksesta ja listat päätettiin laatia yhdessä.

– Tämän jälkeen kirjabloggaajien yhteisössä innostus lähti laajenemaan ja pian säännöt täsmentyivät ja kategorioiden määrä kasvoi. Pikkuhiljaa vakiintui tapa, että äänestys oli vasta alkuvuodesta, jotta edellisen vuoden tuotantoa pystyi lukemaan riittävän kauan. Ehtona on, että kirja pitää olla itse luettu ja että siitä pitää löytyä blogipostaus, Brunou kertoo.

Vaikka Blogistania-palkinto pyrki alunperin nostamaan esiin muita kuin Finlandia-kirjoja, vuosien varrella myös Finlandia-palkitut teokset ovat voittaneet Blogistania-äänestyksessä.

– Toki on luonnollista, että oikean Finlandian listat kiinnostavat, onhan moni bloggaaja aktiivinen lukija, joka seuraa ahkerasti Finlandia-uutisia. Tämä selittää sen, että moni lukee mielellään mediassa jo esillä olevia ja kehuttuja kirjoja. Niinpä on luonnollista, että myös Blogistania-äänestyksissä oikean Finlandian ehdokkaat nousevat esiin, Brunou arvelee.

Ensimmäinen palkintojenjako järjestettiin Akateemisessa kirjakaupassa. Bloggaajat kustantavat joka vuosi kunniakirjat ja kukat yhteisvoimin. ■

Kirjoittaja
Laura Honkasalo, kuva Milka Alanen

Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on espoolainen kirjailija, joka asuu neljäsosan vuodesta Kemiönsaarella. Häntä kiinnostaa erityisesti historia, kauhu ja kuvataide. Honkasalo rakastaa lapsia, koiria ja talvea. Kuva: Milka Alanen.