Novellit, Teema: Tekoäly
Mustan vyön kehoteka kykenee laatimaan tekoälylle sellaisia kehotteita jotka tuottavat mahdollisimman laadukkaita tuloksia.

Yksi päättyneen vuoden englannin kielen muotisanoja on ollut promptcraft, jonka voisi suomentaa esimerkiksi kehotetaidoksi. Kehotetaitava henkilö – tai, jos lainataan aineksia toiselta puolelta pikkuruista planeettamme, mustan vyön kehoteka – kykenee laatimaan tekoälylle sellaisia kehotteita jotka tuottavat mahdollisimman laadukkaita tuloksia tekstinä, kuvina, videoina, koodiriveinä tai minä muuna tahansa, mitä tekoälyn sitten toivotaankin tuottavan.

Itse olen täydellinen aloittelija kehotteiden laatimisen taidossa, eikä juuri nyt sattunut käsille sopivaa kehote-senseitäkään. Alkeisopinnot on siis tehtävä itseohjautuvasti, kuten nykyinen opetusmetodimuoti suosittaa. Siispä toimeen. Spekulatiivisen fiktion kirjoittajien suosima, tasan sadan sanan mittainen tarina eli raapale lienee hyvä laajuus näin aluksi.

Kehote 1: Kirjoita tasan sadan sanan mittainen tarina.

ChatGPT sai aikaiseksi seuraavaa:

Bingin versio taas on tällainen:

Tällä ensiyrittämällä tuli ainakin selväksi, että laskutaidollaan ei pysty kumpainenkaan loistamaan: kumpikaan tarina ei ole kehotteen mukaisesti tasan sadan sanan mittainen. Molemmissa tarinoissa on jonninmoinen tarinan kaari. Molemmissa on myös onnellinen loppu. Kiinnostavaa kyllä, satun asumaan Hopealaakso-nimisen kaupunginosan lähellä, mitä ChatGPT:n ei kai pitäisi tietää.

Kehote 2: Kirjoita tasan sadan sanan pituinen tarina, jossa on dialogia ja yllättävä loppuratkaisu.

GhatGPT:

ChatGPT suuntasi samantien kohti tieteiskirjallisuutta – tai fantasiaa, miten tarinan haluaa tulkita. Bingillä taas oli rikoskirjallisuusvaihde päällä. Sitä paitsi se ehkä ajatteli tarinan alkuaan jollakin sellaisella kielellä, jossa kolmannen persoonan pronominit ovat sukupuolitettuja. Molemmissa on jonkinlainen yllättävän loppukäänteen tapainen.

Annetaanpa tekoälyille seuraavaksi genremääre.

Kehote 3: Kirjoita tasan sadan sanan pituinen spekulatiivista fiktiota edustava tarina, jonka lopussa on yllättävä käänne.

GhatGPT:

Bing:

Hmmm. ChatGPT:n kertomus tuo mieleen joskus kauan sitten näkemäni, Zsa Zsa Gaborin tähdittämän The Painted Mirror -nimisen Night Gallery- eli Yöjuttu-sarjan episodin (1971). Siinä umpeen maalatusta peilistä paljastui, kun maali raaputettiin pois, portaali dinosaurusten aikaan.  Bingin virtuaalitodellisuusversio on puolestaan pitkälti tiivistelmä loppukäännekliseestä, jota näkee koululaisten ainekirjoituksissa ja Steven Hallin sf-piirien ulkopuolella arvostetussa Haiteksti-romaanissa: ”Kaikki olikin vain unta/mielenhäiriö/virtuaalitodellisuutta”.

Seuraavaksi mieleen juolahti kokeilla tarjota tekoälyille esikuvia, esimerkiksi näin:

Kehote 4:  Kirjoita tasan sadan sanan pituinen Douglas Adamsin tyylinen tieteistarina, jossa on dialogia, dramatiikkaa ja yllättävä loppuratkaisu.

ChatGPT kehitteli jotakin, jossa ehkä oli vähän samaa henkeä. Vähän. 

Bingin versio oli huterampi. Kaiken lisäksi se tarjosi saman kaavan juttuja kaikilla ehdotetuilla kirjailijoilla, vain pienin variaatioin:

ChatGPT:n Aleksis Kivi -pastissi oli minimalistisessa psykedeelisyydessään itse asiassa aika vinkeä:

Kokeilin myös Ursula Le Guinia, J. Pekka Mäkelää ja Stanislaw Lemiä, mutta tulokset eivät kyllä erityisemmin hytkäyttäneet. Lemistä tuli kuitenkin mieleen muuan mainio (fiktiiviselle) koneälylle annettu runonkirjoitustehtävä. Todelliset koneälyt saivatkin nyt saman kehotteen, jonka Klapausius antoi Trurlin Elektrubaduurille Lemin riemukkaassa tarinakokoelmassa Kyberias (jonka Matti Kannosto suomensi englanninkielisestä laitoksesta vuonna 1982).

Kehote: Kirjoita lyyrinen, idyllinen ja pastoraalinen rakkausruno, jossa pitää käyttää matematiikan, kybernetiikan ja elektroniikan kieltä. Mukaan hieman topologiaa ja tensorialgebraa, mikäli tarve vaatii. Mutta siinä pitää olla tunnetta ja oikeaa atk-henkeä.

Näin runoili ChatGPT:

Ja täten teemaa tulkitsi Bing:

Matematiikan osa-alueiden käsitteitä suosivana runoilijana en ehkä olisi vielä huolissani, että tekoäly alkaa rakennella siirtokuntiaan tontilleni.

Mutta entäs minä sitten, proosallinen spekulatiivisen fiktion päkeltäjä? Onko minulla aihetta huoleen? Sitä paitsi tähän astiset esimerkit olen kehotellut ChatGPT:n ja Bingin ilmaisversioille. Onko uudempien, maksullisten versioiden jälki toisenlaista? Sitä tarjoitui tilaisuus kokeilla.

Koska tekoälyjen kirjallinen ura on vasta alkuvaiheissaan, valitsin tarinaidean oman kirjallisen urani alkuhämärästä 1990-luvulta, jolloin kirjoitin novellin Jättiläinen.

Kehote: Kirjoita minä-muotoinen tarina, jossa kaukaisen tulevaisuuden älykäs muurahaispesä muistelee kohtaamistaan viimeisen Maapallolla elävän ihmisen kanssa, joka osoittautuu aggressiiviseksi.

Vaikka nyt ei ollut teksin pituurajoitetta, tämä ChatGPT:n versio onnistui tiivistämään tarinansa melkein tasan sataan sanaan:

Bing taas päästeli sitäkin laveammin:

Kirjoittaja

J. Pekka Mäkelä

J. Pekka Mäkelä (s. 1962) on itähelsinkiläinen kirjailija ja kirjallisuuden suomentaja, jota kiinnostaa venyttää todellisuutta johonkin poikkeukselliseen suuntaan ja tutkia, mitä siitä voisi seurata. Kuva: Toni Härkönen