Kirjoittamista puhumalla
Yhdysvaltalainen start up -yritys Clio on kehittänyt palvelun, jossa kirjan voi sanella ohjelmaan, joka muuntaa puheen tekstiksi. Palvelu on tarkoitettu käyttäjille, jotka haluavat kirjoittaa kirjan, mutta joilla ei ole ”kokemusta kirjoittamisesta tai ylimääräistä aikaa”. Clio editoi tekstin ”kevyesti”, oikolukee ja ehdottaa muutoksia.
Moni kirjailija on sanellut teoksensa jo ennen tekoälyä. Tunnetuin lienee romanttisen viihteen kuningatar Barbara Cartland, joka julkaisi yhteensä 723 teosta. Cartlandin kirjoja on myyty yhteensä miljardi kappaletta ja käännetty 36 kielelle. Perimätiedon mukaan Homeros saneli teoksensa, koska oli sokea, samoin John Milton. Dostojevski saneli suuren osan tuotannostaan sihteerilleen. Churchill saneli kirjojensa ensimmäiset versiot, mutta hioi ja muokkasi tekstejään paljon.
Kaikilla ei ole varaa sihteeriin. Clion kaltainen palvelu voi olla hyvä näkövammaisille, osittaishalvaantuneille ja muille, joilla on fyysisiä rajoituksia kirjoittamisen suhteen. Clio toimii vain englannin kielellä. Tekoälypohjaisten sanelu- ja litterointipalvelujen käyttäjän kannattaa tutkia tarkkaan, miten palvelu suhtautuu tekijänoikeuksiin, sillä jotkut yritykset ottavat tekstien tekijänoikeudet itselleen tai myyvät niitä eteenpäin datalouhinnan tarpeisiin.

Laura Honkasalo
Laura Honkasalo on espoolainen kirjailija, joka asuu neljäsosan vuodesta Kemiönsaarella. Häntä kiinnostaa erityisesti historia, kauhu ja kuvataide. Honkasalo rakastaa lapsia, koiria ja talvea. Kuva: Milka Alanen.