Rivien välistä

Kauhua kovina aikoina

Kauhukirjojen suosio jatkaa kasvuaan.
käsiä

Ikävien uutisten keskellä kaivataan todellisuuspakoa, joten ei ihme, että kauhukirjallisuus on kasvattaa suosiotaan. Vuosina 2022–2023 kauhukirjojen myynti nousi englanninkielisillä markkinoilla peräti 54 prosenttia. Nousu on jatkunut alkuvuodesta 2024.

Vaikka kauhu voi tarjota eskapismia, kauhun ei tarvitse olla hömppää. Kauhun avulla voi käsitellä politiikkaa, ajankohtaisia ilmiöitä, ihmisoikeuksia ja ilmastoasioita. TikTokissa ja Instagramissa intoillaan erityisesti feministisestä kauhusta, joka käsittelee niin naisten raivoa kuin äitiyttä. Angloamerikkalaisella kielialueella ovat suosiossa myös kauhuromaanit, joissa käsitellään sukupuolivähemmistöjen elämää. Tämä alagenre on nimeltään queer horror. Suomessa queer horroria edustaa esimerkiksi Salla Simukan romaani Tästä kaikki alkaa (Tammi, 2022). Vuoden 2024 trendiksi maailmalla povataan eroottista kauhua.

Kauhu on villinnyt myös koululaiset. Jo ala-asteikäiset janoavat kauhua. Suomalaisessa tuotannossa lasten kauhunälkään vastaa Anu Holopaisen suosittu Iik-sarja, josta on ilmestynyt kymmenen osaa. Viimeisin osa Kasvoton (Myllylahti, 2023) kertoo demoneista. Lasten kauhua ovat kirjoittaneet myös mm. Magdalena Hai, Paula Noronen ja Jukka Laajarinne.

Kauhuklassikotkin ovat ajankohtaisia: Poen Usherin talon häviön pohjalta on tehty suoratoistosarja, Mary Shelleyn Frankensteinista ja Bram Stokerin Draculasta on tekeillä uudet filmatisoinnit.

Aiheesta kirjoittivat The Guardian ja NoveList. ■

Kirjoittaja
Laura Honkasalo, kuva Milka Alanen

Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on espoolainen kirjailija, joka asuu neljäsosan vuodesta Kemiönsaarella. Häntä kiinnostaa erityisesti historia, kauhu ja kuvataide. Honkasalo rakastaa lapsia, koiria ja talvea. Kuva: Milka Alanen.