Taustatarina

Mistä mesenaatti?

Kun taiteen tukirahoja kutistetaan, somen syövereistä huudellaan usein, että taiteilijoiden kannattaisi hankkia itselleen mesenaatti, joku joka rahoittaisi taiteellisen työskentelyn.

Mutta mistä moinen yksityinen mesenaatti löytyisi? Onko heitä nykyään edes olemassa?

Tässäpä eräs: kirjailija Hannu Luntiala, joka teki työuran Väestörekisterikeskuksessa ja jäi eläkkeelle sen ylijohtajana. 

– Pohdin kirjailijantaipalettani, jonka varrella olen saanut paljon uusia ystäviä, kohdannut mielenkiintoisia tyyppejä ja tutustunut kirja- ja kustannusmaailmaan. Olen tavattoman onnellinen, että olen päässyt siihen maailmaan, se on antanut minulle paljon. Aloin miettiä, miten voisin itse antaa sille jotakin takaisin nyt kun oma talous oli turvattu. 

Luntiala on ollut mukana Suomen Rotaryssa, joka tekee hyväntekeväisyyttä ja antaa stipendejä ja lahjoituksia. Vastaava kuvio tuntui kuitenkin jäykältä ja monimutkaiselta. Luntiala ei halunnut perustaa säätiötä tai yhdistystä, jonka hallitus kokoontuisi pohtimaan asioita, tekemään kokousmuistioita ja pöytäkirjoja. Hän halusi myös, että taiteilija saisi rahan puhtaana käteen, siis ilman veroja. Hän päätyi perustamaan nimekkeen Art Breaks Walls – Taide murtaa muurit, jonka alla hän tukee kirjallisuutta ja musiikkia. Aviador-kustantamon kanssa hän järjestää joka toinen vuosi kirjoituskilpailun ja rahoittaa sen palkinnot. 

Miksi juuri kirjoituskilpailu? 

– Ajatus viehätti, koska pääsin itse kirjailijaksi sellaisen kautta, Hannu Luntiala sanoo. Hän osallistui vuonna 1999 Suomen Kulttuurirahaston runokilpailuun ja oli yksi voittajista, ja kirjoitti voittajanovellin Kymen Sanomien kilpailuun, joka järjestettiin, kun Toivo Pekkasen kuolemasta oli kulunut sata vuotta.

– Näillä meriiteillä oli aikanaan helpompi lähestyä Tammea. Vastaavasti joku minun kaltaiseni tyyppi saattaisi päästä kirjailijaksi tämän oman kirjoituskilpailuni kautta. 

Ensimmäinen Art Breaks Walls -kirjoituskilpailu järjestettiin 2023. Teemana oli ”kulttuurit kohtaavat”. 

– Nostamalla esiin ajankohtaisia teemoja voin samalla parantaa maailmaa omalta osaltani, Luntiala sanoo. – Toivon että teema toisi esiin mielenkiintoisia kohtaamisia, avartaisi katsetta ja poistaisi ennakkoluuloja tänä aikana, jona ihmiset katsovat toisiaan epäluuloisena ja puhutaan rasismista.

Novelleja kilpailuun tuli lähes kaksisataa. Palkitsemisen lähtökohtia olivat hyvä suomen kieli ja tekstin kaunokirjallisuus. Myös tarinan koskettavuus, yllättävyys ja erikoisuus vaikuttivat. Palkintorahaa oli käytössä viisituhatta euroa, ja se jaettiin kolmen parhaan kesken. Teksteistä toimitettiin antologia, johon valittiin kymmenen tekstiä. 

Moni palkituista ja antologiaan päässeistä on jatkanut kirjoittamista. Yksi palkituista kirjoittaa paraikaa romaania julkaistavaksi ja moni muukin on kysynyt Luntialalta vinkkejä jälkeenpäin. 

Seuraava kilpailu alkaa helmikuussa 2025, ja teema liittyy koulumaailmaan. 

Musiikin puolella Luntiala kustantaa tunnustuspalkinnon kokeneelle muusikolle, joka edelleen jatkaa uraansa. Sen hän jakaa yhdessä Helsinki Jazz -yhdistyksen kautta. Palkinnon suuruus on 4995 euroa, siis varmuuden vuoksi alle 5000 euroa, mikä olisi lahjaveron alaraja. Hän suunnittelee myös perustavansa tunnustuspalkinnon jo uraa tehneelle ja edelleen työskentelevälle kirjailijalle, joka kirjoittaa vähän erikoisempaa, kokeilevampaa kirjallisuutta. 

Netissä haku päälle

Mesenaatiksi voi itse asiassa ryhtyä kuka tahansa yllättävän helposti  – netissä. Tätä varten perustettiin vuonna 2012 Mesenaatti.me -sivusto, joka oli Suomen ensimmäinen ja on edelleen Pohjoismaiden suurin vastikepohjainen joukkorahoituspalvelu. Sivustolla rahoittaja voi valita, mitä haluaa tukea ja millä summalla. Mesenaatissa on vuosien aikana ollut noin 2000 kampanjaa, joista yli 1000 saavutti tavoitteensa eli sai hankittua vähintään euromäärän, joka tavoitteeksi oli kirjattu.

– Onnistuneet kampanjat ovat saaneet rahoitusta yli 6 miljoonaa euroa: kulttuurille, aktivismille, muodille, eläimille, urheilijoille, hyväntekeväisyydelle ja yrityksille. Keskimääräinen kampanjasumma on ollut 3500 euroa, kertoo Marko Tanninen, yksi palvelun perustajista.

– Kirjojen ennakkomyynti ovat olleen Mesenaatti-kampanjoissa suosituimpien kampanjamuotojen kärjessä toimintamme alusta lähtien. Pelkästään viimeisen kolmen vuoden aikana meillä on ollut yli 70 kirjaprojektia.

Suuri osa kampanjoista on ollut esikoiskirjailijoiden. Heistä moni on palannut alustalle rahoittamaan seuraavatkin teoksensa.

– Suurin osa hyvin valmistelluista kampanjoista on onnistunut eli tavoite on saavutettu ja kirja on saatu julkaistua. Toivon että meidät koettaisiin matalan kynnyksen markkinointi- ja testausalustana aloitteleville kirjailijoille. Epäonnistunut kampanja ei maksa tekijälleen mitään, Tanninen sanoo.

Aku lähti lentoon

Myös joukko kokeneita pitkän linjan kirjailijoita on hyödyntänyt Mesenaatti.me -alustan palveluita. JP Koskinen haki sieltä rahoituksen vuonna 2023 ilmestyneelle, Vinopino-kustantamon julkaisemalle kirjalleen Aku – Elämäkerta.

– Kirja jumiutui kustantamoiden päätöksentekorattaisiin, joten ajattelin testata tämänkin vaihtoehdon.

Mesenaatti.me oli Vinopinolle tuttu, sitä kautta oli rahoitettu sen julkaisemaa Manifetsi -lehteä. Vinopinon Kimmo Miettinen laati hakutekstin, Koskinen kertoo lähinnä oikolukeneensa sen. Miettinen päätti myös tavoitesumman ja aikataulun kokemuksensa perusteella.

Kampanja avautui 9.12. 2022. Minimitavoitteena oli 7 000 euroa.

– Olihan se jännittävää seurata, oliko idealle mitään pohjaa. Aika pian raja alkoi kuitenkin lähestyä. Löytyi selvästi kohdeyleisö, Koskinen muistelee. 

Rahoituksen haku päättyi palvelussa puolentoista kuukauden päästä. Tällöin 271 mesenaattia oli antanut hankkeelle tukea yhteensä 10 924 euroa.

– Loppusumma oli melko lailla se, mitä oli arvioitu. Toisaalta kyllä oli yllätys, että rahoitus löytyi noin nopeasti ja kivuttomasti. Palvelu toki ottaa oman osansa potista, 12–18 prosenttia, mikä on hyvä huomioida, kun laskee kustannusarvioita, Koskinen sanoo.

JP Koskinen huomauttaa, että kaikki hankittu rahoitus oli vastikkeellista. Yksittäinen mesenoija saattoi valita, minkä summan antaisi ja mitä sillä saisi: pelkän kirjan tai kirjoja vai niiden lisäksi myös muita tuotteita: Aku-paitoja, -postikortteja ja -kirjanmerkkejä. Kertynyt summa käytettiin painokuluihin, oikolukuun, graafiseen suunnitteluun, mesenaattien lisälahjoihin sekä postitukseen.

Hanke onnistui siis paremmin kuin hyvin. Kirjan kustannukset katettiin kokonaan näillä tuloilla. Kirjan käsikirjoitus oli jo ennen kampanjaa valmis kansiin laitettavaksi, mutta kaikki yksityiset mesenaatit saivat myös halutessaan nimensä kirjan lopun kiitoksiin. ■

Kirjoittaja
Pauliina Susi

Pauliina Susi

Pauliina Susi (s. 1968) on vantaalainen kirjailija ja toimittaja, jonka tuotantoon kuuluu romaaneja, dekkareita, novelleja, kuunnelmia ja tietokirjallisuutta. Hänet on palkittu Suomen Dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnolla ja Vantaan kulttuuripalkinnolla.