1. Olethan huolellinen: oikolue tekstisi ja käytä tekstinkäsittelyohjelmasi oikolukua, mutta älä luota siihen sokeasti.
2. Kirjailija-lehdessä haastateltavasta puhutaan aina sukunimellä, vaikka haastattelutilanteessa syntyisikin toverillinen tunnelma. Eli ”Härkönen tunnetaan mustasta huumoristaan” EI ”Anna-Leena tunnetaan mustasta huumoristaan”.
3. Repliikit merkitään ajatusviivalla – ei lainausmerkeillä.
4. Erisnimet lihavoidaan, kun ne esiintyvät ensimmäisen kerran tekstissä. Kuviteellisten henkilöiden nimiä ei lihavoida.
5. Nämä kursivoidaan, kun esiintyvät ensimmäistä kertaa:
> Teosten nimet (kirjat, oopperat, sadut, runot, pelit, kappaleet jne.)
> Lehtien nimet (esim. Helsingin Sanomat)
6. Älä käytä tekstissäsi erilaisia muotoiluja (erikokoisia fontteja, sisennyksiä, isoja kirjaimia jne.), vaan palauta kirjoituksesi perusmuodossa.
7. Kirjoita kaikki lyhenteet auki (mm., esim., ko.).
Jos käytät tekstissä muita lyhenteitä, kirjoita ensin auki ja kerro myöhemmin leipätekstissä käytettävä lyhenne sulkeissa:
> Kirjallisuus digitaalisessa murroksessa -hanke (KDM-hanke)
> Suomen kansan vanhat runot -arkisto (SKVR-arkisto)
> opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM)
8. Lihavoidessa ja kursivoidessa sanaa seuraava välimerkki lihavoidaan/kursivoidaan. Kun sulkeissa olevan teoksen nimi kursivoidaan, myös sulkumerkit kursivoidaan.
9. Kun mainitset kirjoja nimeltä, liitä sulkuihin kustantaja, kustannusvuosi sekä mahdollinen kääntäjä. Nämä löytyvät helposti esimerkiksi Helmetistä. Jos kirjasta on otettu eri vuosina uusintapainoksia, käytä alkuperäistä vuosilukua.
10. Huomioithan, ettei tekstissäsi ole ylimääräisiä muotoiluja tai välilyöntejä.
11. Tee juttuusi otsikko (1–4 sanaa), väliotsikot (1–3 kpl) sekä ingressi. Jos haluat juttuusi väliotsikon sijaan vinjetin, merkkaa kohta kirjoittamalla [VINJETTI] tai ***.
Kolumneihin ym. lyhyempiin juttutyyppeihin ei tarvitse väliotsikoita.
12. Merkkaa mahdolliset nostot [hakasulkeilla]. Ihannepituus nostolle on yksi lause.
13. Noudatathan merkkimäärää: lehdessä on varattu tietty tila tietyille juttutyypeille. Juttutyyppien merkkimäärät löydät seuraavan otsikon alta.
14. Lehtiteksti on käyttötekstiä, jonka pitää kestää editoijan muutoksia. Isommat muutokset hyväksytetään edelleen, mutta emme ota erikseen yhteyttä esimerkiksi pilkkujen lisäämisestä.
15. Suosittelemme kielenhuoltoon:
Kielitoimiston ohjepankki